Takaisin

Tunturimökit, Iso-Syöte / Tunturi- ja kelomökit, verhot

TUNTURIMÖKIT

Tunturimökkien alakerrassa on mielestäni kaksi vaihtoehtoa:

1) säilytetään olemassa olevat verhot + uusitaan tai kunnostetaan pimentävät rullaverhot

Karkea kustannusarvio uusille rullaverhoille (isot ikkunat) max 330 euroa. Hinta on laskettu Apollokaihtimet-sivuston laskuria soveltaen, ja/mutta hinta varmasti laskee jos verhoja tulee moneen mökkiin ja kaikkiin ikkunoihin.

Tilan sisustukseen / tunnelmaan ei tällä ole vaikutusta, mutta kesäaikana tarvittava pimennys saadaan nopeasti toteutettua. Verhojen uusinta jäisi sitten myöhempään vaiheeseen, ehkäpä kalustuksen uusimisen yhteyteen.

2) uusitaan verhot, pimentävä verhokangas

  • isoon ikkunaan 2 x pitkä sivuverho, voidaan vetää myös oven / oven yläikkunan eteen.
  • keittiön ikkunaan laskoskaihdin hieman erityyppisestä mutta yhteen sopivasta kankaasta (tätä ei ole leiskattu)

Karkea kust.arvio näille + kiskolle tarvikkeineen (patinoitu ruskea uratanko) noin 450 euroa / mökki.

Tässä vaihtoehdossa täytyy siis myös kiskot uusia.Ison ikkunan verhotanko ei jaksa kannatella raskasta verhoa, seinäkannattimet estävät verhon liikkumisen yms.

Ehdotan toteutettavaksi vaihtoehtoa 2, uusitaan verhot

Ennen tarkempaa värisuunnittelua kannattaa miettiä / ennakoida mahdollisia muita tulevia muutoksia. Tarvittaessa voidaan tehdä mallimökki ja tarkistaa, että kokonaisuus näyttää hyvältä ja jättää tilaa tuleville muutoksille.

Yläkerrassa / makuuhuoneissa voidaan mielestäni vain ompeluttaa uudet verhot olemassa oleviin tankoihin, ripustus purjerenkailla.

Purjerengas ja tanko ovat makuuhuoneissa ok, sillä ikkunat ovat aika pieniä eikä kannattimia tarvitse montaa. Purjerengas on nykyistä systeemiä (kuja) parempi & liikkuvaisempi rakenteellinen ratkaisu.

Alakerran makuuhuoneessa, mikäli vuode sijoittuu ikkunan eteen, ehdotan laskoskaihdinta. Vaihtoehtoisesti ikkunan alle voisi asennetaa laudan, joka toimii sekä yöpöytänä että pysäyttää verhon välistä vilkkuvan valon.

KELOMÖKIT

Kelomökkeihin voidaan uusia verhot samalla mallilla mutta uudella, pimentävällä kankaalla. En kuitenkaan valitsisi tänne normipimaria, vaan etsitään jokin pellavamainen, luonnonläheinen paloturvallinen laatu.

Sivuverhot sopivat etenkin isojen ikkunoiden kohdalle, mutta kapeisiin ikkunoihin tehdään laskelma/ suunnitelma myös laskoskaihtimesta.

Verhot voidaan toteuttaa niin, että ne saadaan ripustettua olemassa olevaan kiskoon, ja pienellä muutoksella voidaan asentaa myös tankoon.

Mutta mielestäni verhouudistuksen yhteydessä voisi poistaa verholaudan sekä koko nykyisen systeemin loisteputkineen.

  • Verhoja varten tilalle asennettaisiin Tunturimökeistä poistetut mustat verhotangot
  • Kun loisteputket poistetaan, tarvitaan mökkeihin hieman lisävalaistusta. Jalkalamppu olisi tähän hyvä (=liikuteltava ja valoa antava) & sisustuksellinen vaihtoehto

Haluatko lisätä tiedostoja kansioon?

Lähetä tiedostot yhteydenottolomakkeella